Zajongó

Teremtés, gondolkodás, úton egy elégedettebb élet felé.

Miért jó, hogy egy Tesla kering az űrben?
Elgondolkodtató.

Sorra olvasom a Facebookon, Twitteren és az online sajtókban, hogy mekkora király Elon Musk Tesla-ja az űrben.

Tényleg nagyon jó, de miért is?

Nem tudom. Viszont vannak ötleteim.

Óriási marketing fogás lenne? Komolyan szüksége van egy ekkora márkának egy csilliárd dolláros giga felhajtásra, amit hatalmas rizikóval indítanak el? Nem hiszem. De tényleg nem. Márcsak azért sem, mert ha nem jött volna össze, az egy picit kellemetlen, bár a negatív hírverés is jó reklám.

Tesztelik a rakétáikat? Lehet, de akkor minek dobnak ki egy autót is hozzá? Mert ennyire menők és mosolyoghat a Föld népe, hogy "húúú dejó kint kering egy Tesla, amit egy szkafanderes csávó vezet". Mi van, ha egy embert rejt az űrruha? 

teslaspacex.jpg

Viccet félretéve, én komolyan elcsodálkoztam, hogy ennek ennyire örül az emberiség. Részben jót mosolygok rajta, hogy milyen könnyű szórakoztatni a népet, miközben hosszú évtizedek óta mindenfélét lődöznek fel az űrbe, többek közt embert és kutyát is. 

Másrészről meg kicsit szomorú, hogy elképesztő mennyiségű pénzt lőnek fel szemétnek. Először arra gondoltam: "ez az, még egy kis űrszemét fog keringeni a Föld körül, úgysincs elég" Aztán kiderült, hogy nem a Föld körül fog keringeni, hanem távolabb innen, útban a nap felé alakul majd szemétté. Nagyjából semmi nem fog bleőle maradni.
Erről egyébként részletesebben itt olvashattok: 
https://index.hu/tudomany/2018/02/07/egy_evet_sem_bir_ki_a_tesla_az_urben/

Szóval, azt gondolom valami nagyon nem stimmel. Miközben a Föld lakosságának egy része azon röhög a házimozi rendszerét bámulva, hogy mekkora király csávó ez az Elon Musk, addig a bolygó másik felén épp egy darab konzervet bont fel egy egész család és álmodni sem mer autókról, de nem hogy autókról, szabadságról sem.

Persze sok ilyen példát fel lehet sorakoztatni, viszont ez megint egy olyan cikruszi showműsor, ami felcsapta a villanykörtét nálam.

Miért közjópofaság ez az egész? Miért nem gondolja azt a többség, hogy ekkora energia befektetést nemesebb célokra is lehetett volna használni?

Bárhogy is legyen, még ha egy olyan cucc is rejtőzik abban az autóban, aminek a valódi céljáról sosem fogunk értesülni, akkor is kérlek titeket gondolkodjunk már el azon, hogy tényleg egy űrben keringő autótól fog jobbá alakulni Földünk sorsa? Erre van szükségünk?

* Update

Miután tájokozotabb lettem a témában, be kell ismerjem ez egy sokkal nagyobb volumenü lépés, mint amit kiragadtam. Viszont van egy belső megérzésem a projekttel kapcsolatban, ami negatív eredetű. Ennek ellenére kívánom, hogy ez, amit elindítottak szolgálja pozitív irányban az emberiség fejlődését. Lehet tényleg erre van szüksége az emberiségnek, hogy ezzel közelebb kerüljünk az energia problémák megoldásához, valamint lehet ez is "csak" az üzletről, hírverésről szól.

Én meg hagyom a technológiai témákat olyanokra, akik sokkal jobban értenek hozzá :)

Ez a bejegyzés megtanított arra, hogy sokkal jobban körbe kell járnom egy olyan témát, amihez kevésbé értek.

A bejegyzés trackback címe:

https://zajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9813643338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

imi60 2018.02.07. 18:47:07

Teljesen fölösleges ezen a kérdésen rágódni. A reklám kedvéért és mert nagyon büszke a termékére. Az autóra és a rakétára is.

2018.02.08. 17:02:05

ne buziskodj már. nem minden a főd meg emberiség jobbá tételéről szól. szabad egoistának lenni. ez az . ez egy szép nagy "szopjatok le, megcsináltam" üzenet.

etteremerd 2018.02.08. 17:10:52

Mit küldjön fel tesztnek? Krumplis zsákot? :D

Lesi_the_Globetrotter 2018.02.08. 19:42:19

Tényleg hagyd a technológiai témákat, jobb lesz az mindenkinek....

Első mohikán 2018.02.08. 20:19:20

Szinte mindegyik -szakmai- híradásban elmondták, hogy ez egy tesztkilövés volt, ahol a jövendő Hold- és Marsmisszió hordozórakétáját próbálták ki. Ilyenkor szimulálni kell a szállítandó terhet is, amit nem célszerű millió dollárokba kerülő igazi műholdakkal, netán élő -vagy holt- emberrel végezni. Kellett tehát egy ballaszt, ami helyettesíti -részben- a majdan szállítandó terhet. Mi legyen az? Betontömb? Krumpli? Bontott tégla? Mivel a Space-X tulajdonos-ügyvezetőjének véletlenül van egy autógyára is, és akadt egy saját, használt autója is innen, kézenfekvő az "árukapcsolás". Az autó(gyár) reklámjához szinte fillérekbe kerül egy darab használt Tesla, hiszen más költség -a webkamerákon és a feltehetően üres szkafanderen kívül- nem volt. Ez nem rongyrázás, nem felesleges pénzkidobás -hiszen a tesztrepülést így is, úgy is el kell végezni-, hanem egy frappáns ötlet, az autógyártás történetének alighanem legjólsikerültebb és kvázi legolcsóbb (!) reklámja.

scsaba1 2018.02.09. 08:52:29

@Első mohikán:

Egy raklap szegényebb ország kutatóintézetei, egyetemei álltak volna sorba, hogy a saját kisebb-nagyobb műholdjaikat (ill. jelen esetben műbolygóikat) és egyéb tesztelésre szánt űreszközeiket vigye fel a híres neves rakéta. Még azt is bevállalták volna, hogy esetleg a mára légkörben atomjaira hullik szét az egész, ha annyira tesztfázisban van az egész. Mondjuk ezt a gesztust nyilván nem osztogatná meg minden hülye a közösségi médiában, hogy nézd má' milyen hipszter dolog mán' egy Tesla az űrben...
Minek a reklámja? A kivagyi tahóságé? Kb. mint amikor valami német prémiummal áll meg keresztben a dupla rokiparkolóban.

Papp Levente 2018.02.09. 19:02:23

Miért építettek katedrálisokat, miért adtak pénzt festményekre, szobrokra? Miért nem inkább a balga ostoba népet etették? Azért mert a világot a kreatív látnokok viszik előre. A középszerűséget szeretnéd, meg az érdemtelenek jutalmazását? Az a kommunizmus.

Coyothe 2018.02.09. 20:35:48

Hatalmas a reklámértéke, nagy hozadéka lehet üzleti szempontból.

IamCornel 2018.02.13. 18:51:43

Olvasva a többi bejegyzést meglepett ez az írás.

Ha az egészből az űrszemet maradt meg, az baj. Az üzenete az egésznek szerintem az "Figye, EZ is lehetséges!". Műszakilag elképesztő dolgot csináltak. Nagyobbat, mint azt ma megérthetnénk. A piros Tesla pedig hatalmas marketingfogás h eljusson az üzenet szélesebb körben az emberekhez.
Az megvan pl h a két segédrakéta visszatért és leszállt?!? Ez önmagában nem lenne akkora hírérték nyilván, mint h kilőttek egy kocsit az űrbe... ugye?

Pedig ez forradalmi lépés lehet és olyan ajtókat nyit ki a tudomány és fejlesztés terén ami eddig lehetetlennek tűnt.
Újrahasznosítás. Kevesebb az általad is említett űrszemét (!), vagy például egy rakéta többször felhasználható.
Ezek azért nem olcsó eszközök. Talán ezek a kezdeti lépései annak h pl a túlnépesedés egyik alternatívája legyen egy másik bolygó benépesítése...

Ehhez pedig fel kell kicsit kelteni az érdeklődést befektetői oldalról is. Konkurencia jelenhet meg, ami versenyt generál. Pénz, pénz, pénz. Azért az USA és az Oroszok közötti hidegháborús vetélkedés eléggé generálta a fejlődést ebben a szektorban és mióta ennek az időknek vége, nem is volt nagy durranás. Végre talán beindul újra. Ennek alapja pedig az érdeklődés és ezt egy jó marketinggel lehet manapság beindítani.

Az űrszemétről annyit még talán h a viszonyok amik kint vannak nem túl barátságosak, de ahhoz lett is link belinkelve. Vszinű h útja során nagyrésze megsemmisül...

Szóval most kivételesen azt érzem, hogy nem annyira objektív az írás. De volt már és lesz jobb is!!!

Zajongó

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy kiadjam magamból a gondolataimat és egyben közös gondolkodásra hívjalak Téged. Többek közt szó lesz arról, hogyan teremtünk értéket a gondolatainkkal és a viselkedésünkkel, valamint olyan témákat érintek mint, a férfiasság, kapcsolatok, felelősségvállalás, személyes tapasztalatok és minden, ami éppen foglalkoztat. Idővel részletesebben szó lesz az oktatási rendszer megváltoztatásáról és a gyermekek egészséges fejlődéséről, oktatásáról. Szeretem az egységet, így egészséges realitással érintek pszichológiai és a spirituális területeket.

Friss topikok

süti beállítások módosítása